Přeskočit na obsah

Muzeum Karlovy Vary

Vernisáž výstavy Zapomenutý fotbal

  • od

Ve středu 16. října 2024 odpoledne ve výstavních sálech Muzea Karlovy Vary, v budově expozice na Nové louce, byla slavnostně zahájena výstava Zapomenutý fotbal. Historie fotbalu v Karlovarském kraji v letech 1904–1970.

Vernisáž výstavy se konala za účasti asi stovky návštěvníků, mezi nimiž byli přítomni zástupci Fotbalové asociace České republiky, pánové Stanislav Hrabě a Lubomír Král, dále zástupci Karlovarského krajského fotbalového svazu a představitelé okresních fotbalových svazů z Chebu, Sokolova a Karlových Varů.

Výstava ukazuje mohutný rozpuk fotbalové vášně na začátku 20. století, vznik četných místních německých sportovních klubů a bohatý fotbalový život, který se v kraji rozmohl zejména v meziválečném období. Prezentace německého fotbalu, jehož odkaz patří k historii regionu, je důležitým připomenutím, neboť bývá mnohem méně zaznamenávaný a reflektovaný.

Zároveň je představen český fotbal, který se zde objevil již ve 20. letech 20. století, ale naplno se v kraji rozehrál až po druhé světové válce. Kromě významných fotbalových klubů, sportovních úspěchů a statistik jsou k vidění znaky mužstev (ve formě historických odznaků), dochované oddílové fotografie, zápasové momentky a představeno je i několik významných osobností karlovarského fotbalu.

Výstavu doplňuje jednak dochovaná fotbalová výstroj (míče, kopačky, historický dres rozhodčího, lékařská brašna atd.), tak i trofeje, převážně spjaté s regionem (poháry), ale také vlaječky nebo sportovní karikatury.

Fotogalerie z vernisáže

Autoři fotografií: Mrg. Lukáš Svoboda a Mgr. Jan Tajer

Děkujeme za hojnou účast a věříme, že nám zachováte přízeň.

Výstavu lze navštívit do 19. ledna 2025.