Přeskočit na obsah

Muzeum Karlovy Vary

Publikace Karlovarská idyla? Židé v západočeských lázních uvedena do života

  • od

V odpoledních hodinách dne 4. září 2024 byla slavnostně „uvedena v život“ – neboť díla s židovskou tématikou se „nekřtí“ – kniha Karlovarská idyla? Židé v západočeských lázních, která je doprovodnou publikací stejnojmenné výstavy konající se v Muzeu Karlovy Vary na Nové louce od 3. července do 29. září tohoto roku.

Knihu uvedli v život ředitelka muzea Mgr. Dominika Kožešníková a jeden z jejích autorů, historik Mgr. Lukáš Svoboda za přítomnosti asi čtyřiceti hostů. Přítomni byli také radní pro kulturu a památkovou péči Karlovarského kraje Oľga Haláková a Miroslav Vaněk, náměstek primátorky Statutárního města Karlovy Vary.

Po uvedení knihy v život následovala komentovaná prohlídka výstavy.

Autory výstavy i vydané publikace, která není pouze katalogem, ale výrazně rozšiřuje a doplňuje objem informací, jež bylo možno představit ve výstavních prostorách muzea, jsou PhDr. et Mgr. Eva Janáčová, Ph.D., z Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, a Mgr. Lukáš Svoboda, historik Muzea Karlovy Vary.

Publikace se věnuje vzájemným vztahům Židů, především židovských lázeňských hostů, a většinové společnosti v Karlových Varech, Mariánských a Františkových Lázních. Západočeské lázně platily v dobách před druhou světovou válkou za nejluxusnější léčebná centra střední Evropy. Majoritní společnost je často vnímala jako romantická a idylická místa, ale realita byla poněkud odlišná. Za přepychem a pompou lázeňských míst se skrýval nejen každodenní život a práce místních obyvatel, ale také různé formy antisemitismu. Byli to však právě Židé, včetně židovských lázeňských hostů, kteří k rozvoji západočeských lázní významnou měrou přispěli.

Muzeum děkuje všem účastníkům a bude se na další setkání.

Muzeum Karlovy Vary také děkuje za vysoce profesionální spolupráci při realizaci výstavy a vydání publikace Ústavu dějin umění Akademie věd ČR, zvláště pak PhDr. et Mgr. Evě Janáčové, Ph.D.