Přeskočit na obsah

Muzeum Karlovy Vary

Výstavu Karlovarská idyla? zhlédla komise soutěže Gloria Musaealis

  • od

Dne 5. září 2024 navštívila Muzeum Karlovy Vary odborná komise národní soutěže muzeí Gloria Musaealis, která posuzuje výstavy přihlášené do této prestižní soutěže. Členy komise výstavou provedli ředitelka muzea Mgr. Dominika Kožešníková a historik muzea a spoluautor výstavy Mgr. Lukáš Svoboda, který podal odborný výklad.

O výstavě

Výstava Karlovarská idyla? Židé v západočeských lázních reflektuje vzájemné vztahy Židů a majoritní společnosti v Karlových Varech, Mariánských a Františkových Lázních. Hlavní důraz je přitom kladen na téma židovských lázeňských hostů. Časový rámec je ohraničen prvními doloženými zprávami o židovských návštěvnících ve zdejších lázních na začátku 17. století – karlovarský rabín Ignaz Ziegler ve svém díle Dokumente zur Geschichte der Juden in Karlsbad (1913) uvádí, že karlovarská radnice v roce 1607 napomínala měšťany, aby pokoutně neubytovávali ve svých domech cizince, zvláště pak pražské židy – a končí podzimem roku 1938, kdy došlo k nacistické okupaci československého pohraničí a křišťálové noci. Západočeské lázně platily před druhou světovou válkou za nejluxusnější léčebná centra střední Evropy. Většinová společnost je často vnímala jako romantická a idylická místa. Realita však byla poněkud odlišná. Za přepychem a honosnou pompou lázeňských měst se skrýval nejen každodenní život a práce místních obyvatel, ale také různé formy antisemitismu, na které výstava náležitě upozorňuje na více než dvou stech exponátech zapůjčených od institucí a soukromých sběratelů v ČR i v zahraničí.

O soutěži Gloria Musaealis

Národní soutěž muzeí Gloria Musaealis pořádá Ministerstvo kultury, Asociace muzeí a galerií České republiky a Český výbor ICOM. Soutěž má za cíl upozornit na špičkové výkony v oboru muzejnictví při tvorbě výstav a nových stálých expozic, prezentování sbírek v odborných publikacích či při záchraně a zpřístupňování objektů nebo lokalit kulturního a přírodního dědictví ČR. Její výsledky jsou každoročně zveřejňovány při příležitosti Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. květen.

Více o soutěži: https://www.cz-museums.cz/web/gloria_musaealis/o-soutezi