Výstava Klauni, čerti a Kašpaři..

Na období adventu připravilo karlovarské muzeum půvabnou výstavu historických loutkových divadel od konce 19. století do roku 1950. Loutky i divadla jsou ze soukromé sbírky manželů Marie a Pavla Jiráskových, výtvarnice a režiséra dokumentaristy. Jsou známými sběrateli a badateli v oblasti českých loutkových divadel a historických loutek. Vernisáž výstavy Klauni, čerti a Kašpaři se uskuteční 30. listopadu v 17 hodin.
"Výstavu loutek a loutkových divadel jsem viděla vloni na podzim na zámku v Lysicích u Brna, kde jsou přes rok ve stálé expozici. Divadla se mi opravdu moc líbila a říkala jsem si, že by to byla výborná výstava pro předvánoční čas. Chtěla jsem ji proto do našeho muzea získat už minulé vánoce, ale o výstavu loutkových divadel je velký zájem, takže se mi podařilo s manželi Jiráskovými domluvit se až na letošní zimu. Myslím si, že se rok vyplatilo čekat, protože návštěvníci budou nadšení, o tom jsem přesvědčena," přibližuje ředitelka Muzea Karlovy Vary Lenka Zubačová.
Výstava představí ukázky tradičních řezbovaných loutek kočovných marionetářů, loutky modelované z massy i soustružené loutky a hračky , některé jsou jedinečné, vytvořené pro konkrétní originální loutková divadla s ručně malovanými kulisami, jiné jsou sériově vyráběné pro tištěná divadla s mnohými proměnami litografických kulis
"V karlovarském muzeu vystavujeme jen část  naší sbírky. Jsou zde historické  loutky a kulisy z divadel kočovných marionetářů, velká část rodinných loutkových divadel a ukázky firemní i soukromé umělecké loutkářské produkce v první polovině 20.století," říká Marie Jirásková.
Výroba loutek patřila k české tradici. V průběhu staletí se obliba loutek měnila, obdobím největšího rozkvětu byl konec 19. a první polovina 20. století, kdy se loutkové divadlo těšilo velkému zájmu a patřilo k oblíbeným kratochvílím.
Tradice loutek a divadel začíná u vyřezávaných loutek kočovných marionetářů, kteří putovali od vesničky k vesničce ve vozech a hráli ve skládací scéně v sálech hostinců. Někdy si je zvala šlechta a nechávala si vyřezávat loutky pro vlastní potěchu. Od konce 19. století začala vznikat spolková loutková divadla často s pravidelným provozem. Nejprve užívala stejných loutek a kulis jako kočovní marionetáři, později se na jejich výrobu začaly specializovat firmy a dílny. Koncem dvacátých let minulého století hrálo pravidelně na území tehdejší první Československé republiky na dva a půl tisíce evidovaných souborů spolkových a školních divadel. Loutkářský průmysl byl tehdy poměrně rozsáhlý.
"Co se týče rodinných divadel a jejich průmyslové produkce, máme ucelenou sbírku, obsahuje  ukázky všech typů loutek a divadel, které vznikly v období první poloviny 20. století. Sbírku jsme v poslední době obohatili o několik historizujích německých divadel, která produkci českých rodinných divadel předcházela a především o loutky z tak zvaných uměleckých scén a spolkového divadla z období  moderny a avantgardy meziválečného období," přibližuje Jirásková.
Výstava potrvá do konce února následujícího roku. V jejím průběhu se bude konat řada doprovodných akcí. Na polovinu prosince muzeum chystá křest  knihy Marie Jiráskové a Pavla Jiráska Loutka a moderna  a po Novém roce to budou tvůrčí dílny pro děti s názvem Udělej si své divadlo, Vyrob si loutku a Proměna loutky….Více naleznete na www.kvmuz.cz.
V době vánoc bude muzeum otevřeno do 23.12 a 27.12 - 30.12. 2011 od úterý do pátku od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. Od 4. ledna bude výstava přístupná v obvyklých dnech a časech.

Kudyznudy.cz - tipy na výlet
Vyletnik.cz - hrady a zámky, rozhledny, cyklotrasy a další tipy na výlety
Kam na výlet Karlovarský kraj