výstava Design by Šípek

Rukopis Bořka Šípka je nezaměnitelný a láska ke sklu patrná v každém kousku, který jeho rukou vznikne. Kouzlo skla objevil už jako malý a nikdy mu jeho nenahraditelné vlastnosti nezevšedněly. Vášeň, se kterou k němu přistupuje, se prolíná s originalitou vnímání a touhou zkrotit materiál, který se brání a uniká. Šípek má vlastní cestu a není poplatný módním trendům. Zdobnost, kterou se jeho tvorba vyznačuje má svůj účel a význam. Design v jeho provedení není jenom cynicky funkční, ale i naplněný emocemi. Šípkovu tvorbu budete buď milovat, nebo nenávidět. Jeho skleněné předměty mají schopnost odhalovat svoji krásu a hloubku po dávkách tak, že každý pohled na ně přinese novou zkušenost a jiný zážitek a vede k trvalému zalíbení. Inspiraci čerpá Šípek všude kolem sebe. Fascinovaně pozoruje lidské interakce, vnímá tvořivost přírody a vtiskává ji do skla. Výsledkem jsou sklenky, které s vámi komunikují, mísy, které povznesou svůj obsah na úroveň umění, vázy, které si vystačí i bez květin a lustry, co se stanou dominantou prostoru.

Zde v KV autor představuje průřez svou tvorbou ze skla, z nichž nové práce jsou od loňského roku vyráběny ve sklářském studiu Anežka, kde Šípek pracuje se svými dlouholetými spolupracovníky, přáteli – skláři, kteří ovládají složité techniky a dokáží si bravurně poradit s nesnadno uchopitelným materiálem, kterým sklo bezesporu je. Uvidíte sklo nesoucí Šípkův typický rukopis a kreativitu. Svými díly se nepodbízí, jde si svou vlastní cestou a i tím si získává své obdivovatele. Jeho díla jsou zastoupena v předních světových muzeích i v soukromých sbírkách.

Vedle skla se BŠ zabývá i porcelánem a návrhy příborů. Porcelán navržený pro prestižní francouzskou porcelánku Sevrés budete mít možnost na výstavě také vidět., stejně jako příbory Arzenal, navržené před časem pro vlastní thajskou restauraci.

Vedle skla a porcelánu BŠ představuje průřez svých návrhů designových židlí. Letošní novinkou v jeho tvorbě je luxusní desénový nábytek z vysoce kvalitních dýh, novou výzvou se pro něj stal intarzovaný nábytek, tuto originální kolekci s poetickým názvem ARCHILLES Vám na výstavě představujeme. Svoji první prezentaci měla teprve před měsícem v Obecním domě v Praze. Rodinná firma Jan Ficek DŘEVOVÝROBA  se dokázala vypořádat s nároky světově uznávaného designéra a přivést na svět originální luxusní nábytek v limitovaném počtu kusů. Dá se bez nadsázky říci, že společný projekt ARCHILLES je zdařilým spojením moderního přístupu s řemeslnou tradicí.

A na závěr bych ráda zmínila neobyčejný skleněný lustr GALAXY LUMINIA, který máte taktéž možnost na naší výstavě spatřit. Jde o novou kolekci lustrů navržených Bořkem Šípkem pro českou společnost Lasvit, která ji představila na světové výstavě v Miláně v dubnu letošního roku, kde měla kolekce obrovský úspěch.

Bez nadsázky by se dalo o Šípkovi říci, že na co sáhne, to pod jeho rukou kvete. Rozkvetlé a často velmi zdobné sklo bývá zbožňováno i zatracováno. Jisté je ale to, že záběr jeho činnosti je stále neskutečně široký a jak v nábytku, tak i ve skle přichází s novými neotřelými nápady, do kterých vnáší poezii, aniž by zapomínal na funkčnost. A to je Bořek Šípek.

kurátor výstavy: Ing. Lenka Zubačová

Muzeum Karlovy Vary, Nová louka 23

otevřeno v době MFF denně, následně 9-12 a 13-17

vstupné 60/40 Kč