Platím!!! - výstava historických pokladen

Návrat kouzla starých časů krásných registračních pokladen umožní zájemcům nová a neobyčejná výstava Platím!!!, kterou připravilo Muzeum Karlovy Vary ve spolupráci s bratislavským Muzeem obchodu. Vernisáž se uskuteční 29. února v 17 hodin v karlovarském muzeu Nová louka.

Staré registrační poklady byly nejen funkčními přístroji s klikou a cinkáním, ale z dnešního pohledu - a ve srovnání s nynějšími unifikovanýmo pokladnami - též uměleckými díly. Zvuk charakteristického zvonečku starých pokladen, který je nenápadně skryt v mohutné slitinové schránce, je jakýmsi zvukovým symbolem obchodování.

"Vzhled, dokonce až výtvarné provedení těchto ve skutečnosti obyčejných užitkových předmětů v podobě rostlinné nebo ornamentální výzdoby, vycházející z renesance, baroka, empíru nebo v té době aktuální secese, hovoří o tom, jak se žilo na přelomu 19. a 20. století i v samotném obchodě," říká historik Jan Nedvěd, kurátor výstavy.

Na výstavě bude možné prohlédnout si osmnáct pokladen z let 1900 - 1948, řadu zajímavých informací naleznou návštěvníci na panelech, k vidění budou rovněž dobové reklamy na pokladny. Obohacením této expozice bude i možnost poslechnout si rozličné zvuky pokladen a podívat se na originál dobového reklamně naučného filmu o potřebě vlastnit pokladnu. Film si nechala vyrobit firma National, svého času největší výrobce registračních pokladen na světě. Právě z dílny této společnosti pochází nejvíce vystavených pokladen.

Doplňují je i ukázky jiných, v minulosti známých výrobců, jako například německého zbrojařského koncernu "Krupp" z Essenu, společného podniku National - Krupp, pokladny firmy Fiat - RJV, anglická Invicta z Kentu, německá Anker, severská pokladna Adler, americký unikát St. Louis nebo pokladna Aristo.

"Nejtypičtějšími a nejznámějšími pokladnami jsou přístroje tříd 300, 400 a 500 vyráběné v letech 1908 až 1920 firmou National. Ve skutečnosti se však používaly dva typy kontrolních obchodních pokladen. Starší byla příjmová, tedy dřevěná schránka se zásuvkou, otvorem na vhazování peněz a papírovou páskou, na kterou musel obchodník pracně zapisovat každou platbu a výdaj. Roku 1879 vynalezl majitel restaurace v americkém Daytonu ve státě Ohio James J. Ritty princip registrační pokladny, když jej inspirovala strojovna parníku, kterým se plavil z Evropy. Tato pokladna zaznamenávala operace na dvě pásky, sčítávala a vydávala o nich potvrzení s datem," přibližuje Nedvěd.

Roku 1884 založil rovněž v Daytonu John H. Patterson firmu „National Cash Register Company“, která svými pokladnami zaplavila celý svět.  Na přelomu 19. a 20. století vyrábělo v USA pokladny na dvě stovky výrobců, jejichž velkou část pohltila firma National.

"Jako první mimoamerická výrobna National byla založena roku 1896 dceřinná společnost v Berlíně. Roku 1906 byl poprvé nainstalován do pokladen elektromotor.  V letech 1908 až 1916 se vyrobilo víc než milion pokladen. Na území prvorepublikového Československa se nacházelo jediné zastoupení firmy National v Praze na Národní třídě," končí krátký exkurz do historie Nedvěd.

Výstava registačních pokladen potrvá do 29. dubna.

Krajské muzeum Karlovarského kraje
Muzeum Karlovy Vary letos slaví