02.03. 2011Historik přiblíží osudy finských židů

Jak by vypadala židovská komunita bez druhé světové války? Podle historika Václava Freda Chvátala stejně, jako vypadá ve Finsku. Odborník na ugrofinštinu, ale také přírodovědec Václav F. Chvátal chystá v karlovarském muzeu na Nové louce přednášku zaměřenou nejen na hřbitovy, ale také historii židovského obyvatelstva ve Finsku.

„Doktor Chvátal zkoumá židovské nekropole v západních Čechách. Zvláště na Tachovsku a okolí, kde se věnuje dokumentaci židovských hřbitovů. Během přednášky nastíní například původ židovského obyvatelstva ve Finsku i to, jak tam židé prožívali nástup druhé světové války,“ říká Lukáš Svoboda, historik Muzea Karlovy Vary.

Václav F. Chvátal se dokumentaci a výzkumu hebrejské epigrafiky a záchraně židovských památek věnuje od roku 2002. Zdokumentoval sedm českých židovských hřbitovů a na toto téma sepsal řadu dokumentačních prací, článků a příspěvků. Je mimo jiné spoluautorem knihy Židovské památky Tachovska, Plánska a Stříbrska, ceněné v odborných historických kruzích.

Přednáška nazvaná Židovské hřbitovy ve Finsku se koná 2. března od 17 hodin v muzeu na Nové louce. Vstupné je 30 korun.

KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA

První komentovaná prohlídka samotnými autory expozice bude v neděli 30.dubna od 15 hodin, více v záložce PŘIPRAVUJEME

muzeum v KV nově OTEVŘENO

Dočkali jsme se a po 2 letech otevřeli nové muzeum v K.Varech. Otevírací doba je od úterý do neděle v době od 10 do 18 hodin, vstupné je 100/60 Kč. PŘIJĎTE I VY!

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016

Jak jsme si vedli v loňském roce najdete v záložce muzeum ředitelství