Parma obecná (Barbus barbus)

Parma obecná dříve též říční je relativně velká ryba z čeledi kaprovitých. V dospělosti může dorůst až k jednomu metru délky a hmotnosti přes 6 kg.  Tělo parmy je nízké a protáhlé, již na první pohled je zřejmé její přizpůsobení životu u dna – tělo je ze spodu poněkud zploštělé a ústa s dvěma páry vousků jsou orientována směrem dolů. O přizpůsobení se životu v silnějším proudu pak svědčí celkově robustní stavba těla. Zbarvení je obvykle na hřbetě olivově zelené, boky bývají nazlátlé a břicho světlé – do žluta. Nápadné jsou načervenalé okraje ploutví prsních, břišních a ploutve řitní. Mladé parmy mívají tělo tmavě mramorované.

Parma obecná je typickým obyvatelem proudných úseků řek v podhůří. Dokonce se podle parmy rozlišuje i takzvané parmové pásmo toku (proudný nikoli však peřejnatý úsek nejčastěji na střední části toku). Například v Ohři v Karlovarském kraji se parmy běžně vyskytují od Sokolova po Boč, v pomalejší části toku na Chebsku nejsou obvyklé. V České republice se s parmou setkáme ostrůvkovitě na celém území, v Evropě pak od Anglie a severního podhůří Pyrenejí až po Ukrajinu a Bělorusko. Chybí ve Skandinávii, jižně od Alp a na jihu Balkánského poloostrova.

Jak už bylo zmíněno, zdržují se parmy většinou u dna, odkud také sbírají většinu potravy – larvy hmyzu a měkkýše. Potravu sbírají především v noci. Parma obecná je pro svou velkou bojovnost při zdolávání oblíbenou rybou sportovních rybářů. V kuchyni již tak oblíbená není, její maso je průměrné kvality a obsahuje hodně svalových kůstek. Vnitřnosti parmy jsou navíc považovány za jedovaté. Především v době tření, v květnu až červenci, se v jikrách a mlíčí parem vyskytuje jed cyprinidin, který při konzumaci vyvolává zvracení a průjem. Vnitřnosti se proto doporučuje odstranit a břišní dutinu vytřít solí či jedlou sodou.

Pokud byste si chtěli parmu obecnou prohlédnout „naživo“ v jejím přirozeném prostředí, tak Vám doporučujeme vyrazit do centra Karlových Varů. V říčce Teplá pod mostem u hotelu Thermal jsou vzrostlé parmy běžně k vidění.

Informační zdroje:

AOPK ČR 2015: Nálezová databáze AOPK ČR. [on-line databáze; portal.nature.cz]. 2015-06-11; Baruš V. & Oliva O. (eds.) 1995: Fauna ČR a SR, Mihulovci a ryby. 2. díl, Acade­mia, Praha; Hanel L. & Lusk S. 2005: Ryby a mihule České republiky: Rozšíření a ochrana. ČSOP Vlašim.

Text a fotografie © Jan Matějů

Mladá parma obecná.JPG

Parmy v říčce Teplá u hotelu Thermal.jpg

Rozšíření parmy obecné v ČR, dle AOPK ČR 2015.png

Typické parmové pásmo vodního toku - Ohře u osady Boč. – kopie.JPG

8   4

2017

20. dubna OTEVÍRÁME

..ve čtvrtek po Velikonocích se po dvou letech opět otevře MUZEUM KARLOVY VARY ve zcela novém kabátě.

3   4

2017

20. dubna OTEVÍRÁME

Nová expozice muzea Karlovy Vary se otevře návštěvníkům ve čtvrtek po Velikonocích!

6   2

2017

sledujte novinky z rekonstrukce

..o dění vám přinášímě průběžné informace, otevření muzea v KVse kvapem blíží..