CZ | DE | EN

Konipas bílý (Motacilla alba)

Nejnápadnější vlastností tohoto elegantního drobného ptáčka je čilé, poněkud nervózní pobíhání a téměř soustavné potřásání dlouhým ocáskem, pročež mu v některých krajích říkají „třasořitka“.

Konipas bílý žije téměř v celé Evropě a velké části Asie. Obvykle na zimu odlétá do Středomoří nebo Afriky, na sever od rovníku. Z teplých krajů se vrací už koncem února, většinou však až v půli března. Objevuje se na dvorech statků a jasným hláskem "živ-li's", se ptá, zdali sedlák ještě žije. Konipas bílý obývá otevřené plochy kolem vod a dokáže využít rozmanité lidské prostředí. Můžeme ho pozorovat na trávnících v parcích a zahradách, kde s oblibou chytá hmyz – mimochodem velmi častý je třeba na golfovém hřišti v Olšových Vratech. Hnízdí i v méně frekventovaných částech průmyslových areálů, v pískovnách, lomech a podobně.

Pár si staví důkladné hnízdo z větviček, stébel, kořínků a mechu, vystlané posbíranými chlupy a peřím. Hnízdo bývá schované v nějaké polodutině – za trámem pod střechou, v hromadě polen nebo pod mostkem. Samička snáší 5 až 6 vajíček. Mláďata se líhnou přibližně za dva týdny a za dalších 14 dnů už se vydávají do světa. Pokud chcete postavit konipasovi budku, inspiraci najdete například na stránkách České společnosti ornitologické.

Text a fotografie © Jan Matějů

Literatura

Hanzák J., Bouchner M., & Hudec K. (1963): Světem zvířat 2. díl - 2. část, Ptáci. Státní nakladatelství dětské knihy, Praha.

Archiv

Konipas bílý a, pískovna Erika, 8. 4. 2020.jpg

Konipas bílý b, pískovna Erika, 8. 4. 2020.jpg

Starší budka pro konipasa.jpg




Muzeum Karlovy Vary
příspěvková organizace
Karlovarského kraje
IČ: 72053810
IDDS:nyws35c
sekretariat@kvmuz.cz
Admin